donderdag 12 juni 2008

NZa wil vrije prijsvorming in acute zorg

Dat het vrij onderhandelbare deel van het curatieve aanbod binnenkort met zo'n tien procent wordt uitgebreid, is geen verrassing. Wel verrassend is de wijze waarop de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dit denkt te gaan doen. De beschermengel van de consument wil namelijk ook enkele spoedeisende behandelingen mee laten draaien in het spel van vrije prijsvorming.
Daarmee gooit de NZa de knuppel in het hoenderhok. Vrije prijsvorming beperkte zich in alle plannen tot op heden altijd tot de planbare zorg. Voor marktsceptici een hele geruststelling, want wat voor ongelukken zouden er wel niet kunnen gebeuren als ook de acute, spoedeisende zorg onderwerp zou worden van vrije prijsvorming? Naast het gevaar van prijsopdrijving, slechte kwaliteit en toegankelijkheid speelt er nog een kwestie en die heeft te maken met de patiënt in de rol van kritische zorgconsument. Du moment dat die patiënt in het verkeer zijn been breekt of van het keukentrapje stuitert, blijft er van die rol niets over. Ergo: in het geval van acute zorg heeft de patiënt per definitie niets te kiezen. Het acute karakter van de kwaal maakt dat de patiënt niet kan rondshoppen om te bekijken welk ziekenhuis de beste prijs-kwaliteitverhouding levert. Het enige dat de patiënt in zo'n geval wil is zo snel mogelijk naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis vervoerd worden om daar direct en adequaat behandeld te worden.
Zich wel bewust van deze gevoeligheden heeft de politiek bij de dbc-plannen altijd een duidelijk onderscheid gehanteerd tussen acute en planbare zorg. De NZa lijkt nu aan deze cesuur te willen tornen. Binnenskamers circuleren plannen waarin de NZa voorstelt om ook de prijs voor de behandeling van hartfalen, beroertes en hernia's vrij te geven. Misschien valt dat voor hernia's nog te billijken, maar beroertes en hartinfarcten? Dat zijn -denkt de leek dan- toch bij uitstek spoedeisende condities. De NZa bezweert dat de patiënt bij bovenstaande kwalen nimmer hoeft te vrezen voor de tijdige beschikbaarheid van acute zorg. Kan de NZa dan misschien ook uitleggen wat er planbaar is aan een herseninfarct?

Geen opmerkingen: