maandag 16 juni 2008

Google Health graaft graf voor EPD

Ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren ruim dubbel zoveel in ICT gaan investeren, meldt de NVZ vereniging van ziekenhuizen niet zonder trots. Ging tien jaar geleden 1,5 procent van het ziekenhuisbudget op aan ICT, in 2006 was dit 3,4 procent. Het leeuwendeel van deze investeringen gaat naar de invoering van het elektronisch patiƫntendossier (EPD). Weggegooid geld, want al mogen al die EPD'tjes intern aardig draaien, vooralsnog is er van zorgbrede digitale communicatie geen sprake. Als een ziekenhuis patiƫnteninformatie moet overdragen aan een andere zorgverlener, gaat het bij de poort verder per postduif of tamtam.
De wanhopige zoektocht naar een landelijke standaard voor gegevensuitwisseling duurt nu al ruim vijftien jaar. Met als enig noemenswaardig resultaat het opsouperen van een bedrag dat in de tientallen, misschien wel honderden miljoenen euro loopt.
Als dank voor zulk royaal gebruik van gemeenschapsgeld zou je op z'n minst iets van zelfkritiek verwachten, maar de bij het EPD betrokken veldpartijen zeveren rustig verder. Dat kunnen ze waarschijnlijk nog een jaar of twee doen om dan tot de ontdekking te komen dat het hele Nederlandse EPD-debat is ingehaald door zoekmachine gigant Google. Critici mogen nu nog schamper doen over de juridische onvolkomenheden van Google Health, wie stopt het miljardeninternetbedrijf als steeds meer consumenten en instellingen met Google Health in zee gaan? Dan is er toch een standaard, dan is er toch een business case, dan is er toch een functionerend EPD, kortom allemaal zaken waar we in Nederland al die jaren verkrampt en vruchteloos over hebben zitten debatteren!

1 opmerking:

Wammes Waggel zei

Heh ja, laten we onze medische gegevens toevertrouwen aan een applicatie die, (zoals bijna al googles diensten inclusief Gmail), in het beta stadium (http://en.wikipedia.org/wiki/Software_release_life_cycle#Beta) verkeert. Enig idee wat dat betekent? Dat het bedrijf de juiste werking en veiligheid van het programma niet garandeert en dus al bij voorbaat zijn handen in onschuld wast.

Wil je het betrouwbaar en goed doen, dan moet je een programma maken waarvan je ook de broncode vrijgeeft. En nou niet zeuren dat dat niets oplevert, want zoals in dit stuk reeds gememoreerd zijn er de voorbije jaren al heel wat miljoenen gemeenschapsgeld in een bodemloze (zorg)ict-put verdwenen. Maak dus eerst alle applicaties die nodig zijn voor de ontwikkeling van een epd maar eens open source, dan hebben we in elk geval een tastbaar resultaat waar ontwikkelaars verder mee kunnen. Praten we daarna verder.

Een ander punt is dat die Amerikanen al een veel te grote vinger in onze informatiepap hebben. Het internetverkeer werd al afgeluisterd via echelon (http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON), de Europese banken laten de cia doodleuk meekijken (http://www.nrc.nl/nieuwsthema/privacy/article654464.ece/CIA_kijkt_via_achterdeur_mee_bij_banken)en via google komt alle informatie binnen die echelon mist. En ook hier moet ik weer informatie aan google vrijgeven als ik wil reageren! Nee, ze weten wat mij betreft al meer dan genoeg en kunnen met die informatie al veel meer dan de meeste mensen bevroeden.